Najlepsza witryna chłodnicza

Przedsiębiorcy, którzy chcą otworzyć sklep, najczęściej muszą go wyposażyć w regały, lady i niezbędne meble. Jednak w przypadku sklepów spożywczych, mięsnych czy rybnych, dodatkowo muszą być zapewnione specjalne urządzenia chłodnicze.

Jak wyglądają witryny chłodnicze?

witryna chłodniczaŻywność jest asortymentem szczególnie wrażliwym na wysokie temperatury, dlatego też trzeba pamiętać o odpowiednich warunkach, w jakich będzie ona przechowywana. Dla niektórych produktów wystarczy temperatura pokojowa, ale są też świeże owoce i warzywa, które najlepiej się czują w warunkach chłodniczych. Witryna chłodnicza jest wykorzystywana przede wszystkim do przechowywania i ekspozycji towaru, ponieważ posiada przeszkloną przednią część. Najczęściej je spotkamy w cukierniach, gdzie ciasta i ciasteczka muszą być przechowywane stale w niskiej temperaturze, ale muszą też być widoczne dla klienta. Jej zaletą jest możliwość dowolnej regulacji temperatury w zakresie od zera do nawet dziesięciu stopni. Dzięki temu przetrzymywane w niej produkty nie będą się szybko psuły i zachowają swój oryginalny wygląd. Z witryn korzystają także sklepy mięsne, gdyż klienci wybierają towar na podstawie tego co zobaczą. Mięso i wędliny muszą być odpowiednio eksponowane i zarazem trzymane w warunkach chłodniczych, gdyż w przeciwnym wypadku po kilku godzinach będą nieświeże. Z witryn chłodniczych korzystają też firmy garmażeryjne, które oferują w nich gotowe dania na bieżąco przygotowywane. Nawet w restauracja możemy spotkać takie witryny.

Wszelkiego rodzaju chłodnie, które utrzymują temperaturę zakresie od zera do dziesięciu jak i te, które mrożą produkty, są dostępne w specjalnych sklepach zajmujących się wyposażeniem sklepów w niezbędny sprzęt i meble. Można je także kupić używane.